de decors

decors
het decor van een Romeins theater

Een romanverhaal is weinig meer dan een aaneenschakeling van handelingen. In elke scène verrichten de karakters uit het boek hun activiteiten en dat doen ze in een bepaalde omgeving. Om die omgeving gaat het hier. Op deze pagina zoom ik niet in op de personages, maar op de decors van de scènes.

In mijn roman ‘De Derde Tempel’ besteed ik veel aandacht aan die decors. Daar heb ik een aantal redenen voor. De belangrijkste zijn:

  • Decors wekken het verhaal tot leven.
  • Via de decors neem ik de lezer mee naar de eerste eeuw.
  • In de decors verwerk ik allegorieën.
Rome

Aangezien het grootste deel van het verhaal zich in Rome afspeelt, komen ook de meeste decors die ik gebruik ook uit die stad. Gelukkig heeft Rome op dat vlak veel te bieden. Iedereen die de eeuwige stad heeft bezocht, weet dat er op elke straathoek wel wat overblijfselen uit de oudheid te vinden zijn.

Het decor dat in mijn roman het meeste voorkomt, is de Palatijn, de heuvel waarop het keizerlijk paleis gebouwd is. Andere bezienswaardigheden waar ik niet omheen kon, zijn: het Colosseum, de Domeinen van Domitilla, het Forum Romanum en de Vredestempel.

Daarnaast spelen verschillende scènes zich af in de huizen van mijn drie protagonisten. Josephus woont in een villa aan de Alta Semita, Quintilianus op de Viminaal en Clemens (in het begin) in het kantoor van zijn patroon Flavius Clemens en (later) op de domeinen van Domitilla.

Andere Romeinse decors die ik gebruik zijn: een triomftocht, een slavenmarkt, een huurkazerne, de Mamertijnse gevangenis, de dodenstad en een Romeins toilet.

het Midden-Oosten

De scènes in ‘De Derde Tempel’ die zich buiten Rome afspelen, zijn allemaal in het Midden-Oosten gesitueerd. Ik neem de lezer mee naar het antieke Alexandrië, naar de Golan-hoogte, naar Caesarea, naar Jamnia en naar de Tempelberg in Jeruzalem.

Aangezien de Tempelberg het verbindende thema is tussen de romans van mijn trilogie, heb ik over de geschiedenis daarvan acht pagina’s van deze website volgeschreven. De geïnteresseerde lezer vindt die in het menu onder het kopje ‘Tempelberg’.

De andere decors moeten het doen met ‘slechts’ één pagina per object. Die pagina’s zijn te bereiken onder het kopje ‘de decors’ in het menu, of via de links die ik hierboven in deze pagina heb ingevoegd.

[to the English version]