mijn roman ‘De Derde Tempel’

de kaft, mijn roman, 'De Derde Tempel'Zoals de kaft hiernaast al meldt, draait ‘De Derde Tempel’ om een moord. Weer een moord, zul je zeggen, heeft dat wel toegevoegde waarde? Een goeie vraag. Natuurlijk is een spannend boek leuk, maar stiekem hoop je als lezer op meer. Mijn ideaal is een roman die je nog een tweede keer wilt lezen. Helaas kom ik die zelden tegen.

Een roman nogmaals lezen, doe ik niet omdat ik het verhaal zo pakkend vind, maar omdat ik het gevoel heb, dat er bij een herlezing nieuwe, interessante informatie vrijkomt. Zo’n boek roept vragen bij je op die je in een tweede lezing beantwoord hoopt te krijgen. ‘De inhoud’ noem ik dat en daarin vind ik mijn motivatie om te schrijven. De inhoud van de ‘De Derde Tempel’ is grotendeels historisch bepaald. Het verhaal speelt zich af tussen 70 en 100 CE. Dat is leuk, maar dat maakt het nog niet extra interessant. Wat ik er boeiend aan vind is de verbinding met het heden. De drijfveren van mijn karakters zijn niet alleen van toen, maar ook van nu. Hun zondes en idealen bewegen nog steeds miljarden mensen.

het slachtoffer

Al mijn personages hebben werkelijk geleefd en hun sporen in de historie achtergelaten. Neem bijvoorbeeld het beoogde slachtoffer, Titus Flavius Domitianus, dat was een van de waanzinnigste Romeinse keizers die ooit heeft geleefd. Net als Caligula en Nero kwam hij al voor zijn dertigste op de troon en ook zíjn karakter bleek daartegen niet bestand. Hij verhief zichzelf tot de godenstand en ontpopte zich als een van de geilste en wreedste keizers uit de geschiedenis van Rome. Direct na zijn dood sprak de senaat een damnatio memoriae over hem uit. Dat betekende dat ze alle vermeldingen over hem uit de archieven verwijderden en dat ze zijn standbeelden, waarmee het rijk volstond, vernietigden.

zijn moordenaars

De drie mannen die hem willen vermoorden voelen zich door hem bedreigd. Dat willen ze echter niet toegeven. Hun drijfveren zijn hoogstaand. Ze houden zich voor dat ze de wereld een dienst te bewijzen door Domitianus te vermoorden en daar dragen ze twee redenen voor aan. De eerste is gemeenschappelijk: ze verlossen de wereld van een tiran. In de klassieke oudheid gold dat als heldendaad, waarvoor de held elke denkbare beloning kon eisen. Hun tweede reden is interessanter: ze streven namelijk naar een verder liggend ideaal en dat ideaal is voor alle drie verschillend.

  • Paus Clemens I hoopt dat na Domitianus’ dood diens neef Flavius Clemens op de troon zal komen. Flavius Clemens is namelijk een Christen en de verwachting is dat hij als wereldheerser Jezus‘ terugkeer op aarde zal voorbereiden.
  • De Joodse priester Josephus wil de bouw van de derde tempel naderbij brengen en daarmee het einde der tijden inluiden. De bouw van de derde tempel is in de Joodse traditie namelijk voorbehouden aan de Messias.
  • De humanist Quintilianus tenslotte heeft in ruil voor zijn steun bij Flavius Clemens bedongen dat hij op Sicilië het experiment mag uitvoeren dat Plato ooit voor ogen stond. Hij wil een heilstaat inrichten naar de ideeën van Socrates. Syracuse moet die ideale stadstaat worden; een harmonische staat die al zijn inwoners geluk en vrede biedt.
de relaties in ‘De Derde Tempel’

De samenwerking tussen de drie verloopt alles behalve harmonieus. De relatie tussen de elitaire hoogleraar Quintilianus en de andere twee is nog overzichtelijk. Quintilianus kijkt op hen neer, zoals op alle barbaren. Clemens en vooral Josephus voelen dat als belediging, maar omdat ze niet zonder hem kunnen, berusten ze daarin.

Clemens en Josephus kennen elkaar al van het seminarie waar ze tot priester in de Joodse tempel zijn opgeleid. In die tempel werkten ze lange tijd als collega’s, maar tijdens de Joodse oorlog kwamen ze lijnrecht tegenover elkaar te staat. De roman speelt 25 jaar na die oorlog, maar Clemens voelt nog steeds wrok voor het verraad dat Josephus in zijn ogen heeft gepleegd. Als de moordaanslag mis dreigt te lopen, komt al dat oude zeer bij hem naar boven.

Natuurlijk kan een roman niet zonder liefde. In de loop van het verhaal ontwikkelen zich dan ook twee romances en twee buitenechtelijke relaties. Die laatste blijken gevaarlijk. De schuinsmarcheerders Quintilianus en Domitianus doen hun uiterste best om hun affaires geheim te houden, maar juist dat streven wordt de keizerlijke maîtresse Julia fataal.

eerste deel trilogie

‘De Derde Tempel’ is het eerste deel van een romantrilogie met als verbindend thema de Tempelberg. Zoals de meeste lezers wel weten, is dat de meest explosieve plek op aarde. Meer informatie over de Tempelberg en de mijn redenen om daar een trilogie aan te wijden, vind je op de pagina’s ‘mijn motivatie’ en ‘de Tempelberg’.