de Flaviërs

stamboom van de Flavische keizerdynastie

(klik op een foto in de stamboom om naar de pagina van die persoon te gaan)
stamboom van de Flavische keizers

Vespasianus Titus Longina Domitianus Julia Titi Flavius Clemens Domitilla oudste prins jongste prins

De stamvader van het roemruchte Flavische keizergeslacht was Titus Flavius Sabinus I. Hij was een zoon van Titus Flavius Petro en Tertulla. Over dat echtpaar is helaas weinig bekend. Suetonius vertelt ons dat Petro in de burgeroorlog aan de zijde van Pompeius had gestreden en na diens nederlaag was gevlucht. Gelukkig kwam er een generaal pardon en kon hij in zijn geboorteplaats Reate als veilingmeester aan de slag. Over zijn vrouw Tertulla weten we alleen dat zij de zorg droeg voor de opvoeding van haar kleinzoon Vespasianus, de eerste Flavische keizer.

Titus Flavius Sabinus I begon zijn loopbaan als belastinginner in Klein-Azië. Toen hij daar voldoende geld had verdiend, verhuisde hij naar Zwitserland waar hij een bank oprichtte. Hij trouwde met Vespasia Polla, een dochter uit een voornaam geslacht. Haar vader Vespasius Pollio was kampcommandant en driemaal krijgstribuun geweest. Haar broer was een senator met de rang van praetor. Vespasia baarde Sabinus I twee zoons.

de tweede generatie Flaviërs

Titus Flavius Sabinus II, de oudere broer van Vespasianus, droeg al jong de senatorentoga. Zijn carrière liep voorspoedig. Hij klom zelfs op tot prefect van Rome. Hij was een stimulans voor Vespasianus. Die was uit zichzelf niet ambitieus, maar werd geprikkeld doordat hun moeder hem altijd plagerig de lakei van Sabinus noemde. Tijdens het Vierkeizerjaar leidde  Sabinus II de Flavische troepen in Rome. Helaas heeft hij Vespasianus nooit op de troon gezien. Hij sneuvelde kort voordat de Flaviërs de overwinning behaalden.

De twee broers hadden ook nog een zuster, Flavia geheten. Zij was de middelste. Ze is jong gestorven. Verder is alleen bekend dat ze een dochter heeft gekregen. Ze is niet de enige Flavische die jong gestorven is. Vespasianus’ echtgenote, Flavia Domitilla I, en hun dochter Flavia Domitilla II waren al dood voordat hij op de troon kwam en zijn kleindochter Julia stierf op 25-jarige leeftijd.

Na de dood van zijn vrouw leefde Vespasianus met Caenis, een concubine. Trouwen konden de twee niet omdat Caenis vroeger slaaf was geweest.

inteelt

Opvallend in de stamboom is de inteelt. De kleindochters van Vespasianus, Julia en Domitilla III, waren namelijk allebei getrouwd met een zoon van Titus Flavius Sabinus II. Als het aan Titus had gelegen, was de inteelt zelfs nog sterker geweest. Hij heeft namelijk geprobeerd om zijn dochter Julia aan zijn broer Domitianus uit te huwelijken. Dat deed hij uit angst voor een nieuwe burgeroorlog. Hij hoopte door het huwelijk het aantal potentiële troonopvolgers beperkt te houden.

In mijn roman ‘De Derde Tempel’ beschrijf ik dat huwelijksvoorstel. Domitianus wijst het verontwaardigd van de hand. Toch ontstaat er na Titus’ dood een buitenechtelijke relatie tussen hem en Julia. Het blijkt een ‘liaison fatale’ te zijn.

[to the English version]