de Flaviërs

stamboom van de Flavische keizerdynastie

(klik op een foto in de stamboom om naar de pagina van die persoon te gaan)
stamboom van de Flavische keizers

Vespasianus Titus Longina Domitianus Julia Titi Flavius Clemens Domitilla oudste prins jongste prins

Stamvader van het roemruchte Flavische keizergeslacht was Titus Flavius Sabinus I. Hij was een zoon van Titus Flavius Petro en Tertulla. Over die twee is slechts een alinea informatie overgeleverd. Titus Flavius Petro had in de burgeroorlog aan de zijde van Pompeius gevochten. Nadat Pompeius door Caesar was verslagen, was Petro naar zijn geboortedorp Reate gevlucht om daar als veilingmeester aan de slag te gaan. Zijn vrouw Tertulla droeg de verantwoording voor de opvoeding van haar kleinzoon Vespasianus, de eerste Flavische keizer.

Titus Flavius Sabinus I begon zijn loopbaan als belastinginner in Klein-Azië. Toen hij daar voldoende geld had verdiend, verhuisde hij naar Zwitserland waar hij een bank oprichtte. Hij trouwde met Vespasia Polla, een dochter uit een voornaam geslacht: haar vader Vespasius Pollio was kampcommandant en driemaal krijgstribuun geweest; haar broer was een senator met de rang van praetor. Vespasia baarde Sabinus I twee zoons.

de tweede generatie Flaviërs

Titus Flavius Sabinus II, de oudere broer van Vespasianus, droeg al jong de senatorentoga. Zijn carrière liep voorspoedig: hij klom zelfs op tot prefect van Rome. Hij was een stimulans voor Vespasianus, die uit zichzelf niet ambitieus was, maar werd geprikkeld doordat hun moeder hem altijd plagerig de lakei van Sabinus noemde. Titus Flavius Sabinus II leidde tijdens het Vierkeizerjaar Vespasianus’ troepen in Rome. Hij heeft Vespasianus nooit op de troon gezien, want hij sneuvelde kort voordat de Flaviërs de overwinning behaalden.

Tussen de twee broers in vermeldt de stamboom hun jong gestorven zuster Flavia. Van haar is verder alleen bekend dat ze een dochter heeft gekregen. Ze is overigens niet de enige Flavische vrouw die jong gestorven is: Vespasianus’ echtgenote Flavia Domitilla I en hun dochter Flavia Domitilla II waren al dood voordat hij keizer werd; zijn kleindochter Julia stierf op 25-jarige leeftijd.

Na de dood van zijn vrouw leefde Vespasianus met Caenis, een concubine. Trouwen konden ze niet omdat Caenis niet van zijn stand was. Ze was namelijk slaaf geweest.

inteelt

Opvallend in de stamboom is de inteelt. Beide kleindochters van Vespasianus, Julia en Domitilla III, waren namelijk getrouwd met een zoon van Titus Flavius Sabinus II. Als het aan Titus had gelegen, zou de inteelt nog sterker zijn geweest, want hij had zijn dochter Julia eigenlijk voor zijn eigen broer Domitianus bestemd. Titus wilde daarmee het aantal potentiële troonopvolgers beperken. Dat zou volgens hem de kans op een nieuwe burgeroorlog verkleinen.

In mijn roman ‘De Derde Tempel’ beschrijf ik het huwelijksvoorstel dat Titus doet. Domitianus wijst dat verontwaardigd van de hand. Toch ontstaat er na Titus’ dood een buitenechtelijke relatie tussen de twee. Het blijkt een ‘liaison fatale’ te zijn.