Domitia Longina

Domitia Longina, echtgenote keizer Domitianus, augusta, keizerin
Domitia Longina

Domitia Longina was de jongste dochter van de Romeinse proconsul en generaal Corbulo. Corbulo kwam uit een aanzienlijk geslacht en was zwager van keizer Caligula. Hij heeft een periode over het zuiden van Nederland geregeerd en heeft toen de Vliet, het kanaal van Leiden naar Voorburg, laten graven.

Van moederskant was Domitia Longina’s afkomst nog voornamer. Via de vrouwelijks lijn stamde ze zelfs van keizer Augustus.

Domitia Longina trouwde jong met Aelius Lamia. Nadat Vespasianus echter in 69 CE de macht greep, wierp ze zich in de armen van diens jongste zoon Domitianus. Eerst werd ze zijn maîtresse en in 71 CE trouwde ze met hem. Daarmee rehabiliteerde zij haar familie. En dat was nodig ook, want in 67 CE was die na een samenzwering tegen keizer Nero in ongenade gevallen. Haar vader moest na de ontdekking ervan zelfmoord plegen.

Domitia Longina’s huwelijk met Domitianus

Domitia Longina kon het zich niet veroorloven een jaloerse echtgenote te zijn. Over haar man Domitianus schrijft de historicus Suetonius: “Hij was extreem geil en neukte de hele dag door; ‘bedworstelen’ noemde hij dat, alsof het een sport was. Het verhaal gaat dat hij zijn maîtresses zelf epileerde en met de ordinairste hoeren in bad ging“.

In 83 CE stierf de enige zoon van Domitia Longina en Domitianus, waarna hun huwelijk in een crisis belandde. Longina werd verliefd op de acteur Paris en Domitianus pikte dat niet. Paris vermoordde hij midden op straat en Longina veroordeelde hij ter dood wegens overspel. Gelukkig wist een vertrouweling hem ertoe over te halen haar slechts te verbannen.

Ook Aelius Lamia, de man van wie hij Domitia Longina had afgepakt, moest het ontgelden. Domitianus liet hem executeren om een grapje dat hij ooit tegen Titus had gemaakt. Toen die hem adviseerde weer te trouwen, had Lamia namelijk geantwoord: “Hoezo? Zoekt u soms ook een vrouw?”.

Na Domitia Longina’s verbanning leefde Domitianus als man en vrouw met zijn nichtje Julia. Later, toen hij zijn echtgenote weer terug naar het hof had gehaald, duurde de incest met zijn nichtje voort. Jarenlang, tot Julia rond 90 CE stierf aan een gedwongen abortus.

Domitia Longina’s reputatie

Het eerste wat ik over Domitia Longina las, was de volgende passage uit de biografie die Suetonius over keizer Titus had geschreven: “Domitia heeft bij herhaling gezworen dat ze nooit een zo’n affaire heeft gehad. En ze zou het nooit hebben ontkend als er maar een greintje waarheid inzat. Integendeel! Ze zou erop gepocht hebben. Zoals ze gretig deed bij al haar schanddaden“. Kijk eens aan, dacht ik, dat is een karakter dat ik kan gebruiken. Tot mijn teleurstelling kon ik verder echter niets over die vermeende schanddaden vinden. De enige smet op haar blazoen was de eerder genoemde verhouding met Paris. Voor de rest bleek ze een trouwe en loyale echtgenote. Zelfs jaren na zijn dood sprak ze nog liefdevol over Domitianus.

Toch kon ik me niet voorstellen dat Suetonius de aanklacht uit zijn duim had gezogen. Daarom heb ik voor mijn roman ‘De Derde Tempel‘ zelf maar een affaire verzonnen: een liaison met Quintilianus. Een bloedlinke verhouding, die het complot tegen Domitianus in  gevaar brengt.